Tekne logo
 
---------Danmarks første elektroniske huskomponist
Statens Kunstfond har for første gang udpeget en komponist fra den elektroniske musikverden til huskomponist. Hans navn er Peter Dahlgren – men på den internationale musikscene er han kendt som Puzzleweasel.

Huskomponistordningen og de medfølgende legater har hidtil været brugt inden for den klassiske musik – nemlig til at skabe tætte samarbejder mellem komponister og ensembler.

Den nyeste huskomponist, Puzzleweasel, kan imidlertid ikke parres med et orkester, for han opfører selv sine kompositioner på en computer.

I stedet har tonekunstudvalget valgt at lade TEKNE stå som værtsorganisation for den nye huskomponist. TEKNE er et nyt, landsdækkende netværk, der har til formål at fremme digital kunst og digitale oplevelser i Danmark.

Og som huskomponist forpligter Peter Dahlgren sig til at skabe fire originale værker for netværket i løbet af de kommende 12 måneder.

Det glæder han sig til.

 - Det er vildt spændende. Jeg opfatter det som en meget stor ære og et flot skub til min karriere, og jeg er navnlig begejstret for den frihed, som TEKNE har givet mig. Min musik er til en helt anden verden, end hvad huskomponister hidtil er blevet brugt til, og jeg tror, det kan få betydning for digitalmusikkens udbredelse, siger Peter Dahlgren.

Han er blev født for 27 år siden i Schweiz af svenske forældre og bor nu fortrinsvis i Århus når han da ikke turnerer rundt i verden med sin musik. Da det Jyske Musikkonservatorium i 2004 åbnede Dansk Institut for Elektronisk Musik (DIEM) var han blandt det første hold studerende, og han har i år fået sin bachelorgrad.

Allerede nu har han ideer til et par af de kommende værker: Et af dem skal således være en koncert sammen med den amerikanske billed- og lydkunstner Richard Devine. En anden kan være en fælles opførsel på Aros med Søren Lyngsø Knudsen, der også laver digital musik og digital billedkunst. Ideen er her netop at lade de digitale kunstformer smelte sammen og finde nye udtryksformer og –steder.

 - Fordelen ved at knytte en elektronisk huskomponist til TEKNE er, at netværket er fleksibelt og ikke bundet op på en enkelt institution. Netværket har brede kontakter til kulturlivet og kan derfor finde de bedste rammer til at opføre Peter Dahlgrens værker – hvad enten det er i koncertsale, udendørs, på museer eller på internettet. Det er en styrke i forhold til denne form for kunst, da nye medieværker ikke er begrænset til traditionelle opførelsesformer, men netop arbejder med at overskride og udfordre disse former, fortæller Anne Sophie Witzke, der er netværkskoordinator for TEKNE med base på Alexandra Instituttet i Århus.

Puzzleweasel på Myspace.com

-------
TEKNE
||Alexandra Instituttet A/S||Åbogade 34||8200 Århus N||tlf. 89425757||e-mail: info@teknenet.dk