Tekne logo
 
---------

En stjerne er bygget

Danske navne som Viggo Mortensen og Connie Nielsen stråler på Hollywoods stjernehimmel. Måske får de snart følgeskab af Moodles. Hans ”far” er Jakob Fredslund fra Alexandra Instituttet.

Moodles er navnet på en ny dansk Hollywoodstjerne, som debuterer i filmen »Raspberry Magic« i år. Men den nye stjerne kommer ikke til at give interviews eller gå til gallapremierer. Så snart filmarbejdet var slut, fløj han tilbage over Atlanten for at indtage sin plads i et børneværelse i Århus. Moodles er nemlig en LEGO-robot, og børneværelset tilhører Jakob Fredslund – eller rettere hans børn.

Jakob Fredslund er konsulent på Alexandra Instituttet og har til daglig ikke meget med robotter og klodser at gøre. Men i forbindelse med sit ph.d.-studium for snart 10 år siden byggede han en anden LEGO-robot, Feelix, som kunne programmeres til at udtrykke enkle menneskelige følelser ved hjælp af sine læber og øjenbryn.

Billeder og filmklip af Feelix havde fundet vej til internettet, og det var dér, at en uafhængig filminstruktør fra Hollywood faldt over – og for – den århusianske LEGO-robot.

Feelix blev til Moodles
Hun kontaktede Jakob Fredslund, for hun stod lige og skulle bruge en robot, der kunne smile og se sur ud – og som så ud, som om han kunne være bygget af et 11-årigt barn.

Henvendelsen kom i foråret 2007, og i slutningen af 2008 drog Jakob Fredslund og hans robot så til Oakland ved San Francisco for at deltage i 10 dages filmindspilning.

Robotten var så altså bare ikke den Feelix, som filminstruktøren havde set på nettet. Feelix havde nemlig tilbragt de senere år i ovennævnte børneværelse og var begyndt at se lidt afpillet ud, så Jakob Fredslund gav den et helt nyt ansigt, bl.a. uden Feelix’ store LEGO-næse, og fjernede overskydende klodser på kroppen. Til gengæld forsynede han den med det nye navn, Moodles.

I filmen »Raspberry Magic« er robotten med i en fysikkonkurrence – et såkaldt science fair - på en amerikansk skole. Filmen handler om den 11-årige Monica Shah, som tror, at hun kan vinde sin forsvundne far tilbage ved at vinde fysikkonkurrencen.

Robot malfunction
Jakob Fredslund fik tilsendt manuskriptet i god tid til at kunne programmere robotten hjemmefra, men selv om Moodles altså så at sige var blevet grundigt instrueret på forhånd, blev den i vidt omfang fjernstyret af Jakob Fredslund, der bl.a. lå skjult fra kameraet under et bord.

Selv det kunne dog også gå galt. Under optagelsen af en scene, hvor Moodles skulle optræde, skete der intet, da Jakob Fredslund trykkede på knappen.

- Der stod et helt hold af skuespillere, kamerafolk og producere og kiggede forventningsfuldt på robotten, men den rørte sig ikke ud af stedet. Jeg kunne ikke gøre andet end rejse mig op og sige: ”Robot malfunction!” ”Still Rolling” lød svaret fra instruktøren, og så måtte jeg ellers arbejde på højtryk for at få gang i Moodles igen, da der stod omkring 45 personer og ventede på mig, fortæller Jakob Fredslund.

Fakta

Jakob Fredslund (th) sammen med Moodles og skuespilleren Zach Mills, der bl.a. er kendt for sin rolle i "Mr. Magorium's Wonder Emporium" med Dustin Hoffmann.

Jakob Fredslund er ph.d. i datalogi og arbejder som konsulent på Alexandra Instituttet.

Hjemmesider:
http://www.daimi.au.dk/~chili/feelix/feelix_home.htm

http://www.daimi.au.dk/~chili/Moodles/


http://www.raspberrymagic.com/

-------
TEKNE
||Alexandra Instituttet A/S||Åbogade 34||8200 Århus N||tlf. 89425757||e-mail: info@teknenet.dk